Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@23:41:54 GMT

تحول صنعت دفاعی در جنگ‌تحمیلی این گونه رقم خورد

تاریخ انتشار: ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۷۱۵۴۳۶

تحول صنعت دفاعی در جنگ‌تحمیلی این گونه رقم خورد

فعالیت ستادهای پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد سازندگی در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بسیار دامنه گسترده بوده است. این ستادها در شهرها در امر جمع‌آوری کمک‌های مردمی فعال بودند و در جبهه‌ها علاوه بر رساندن این کمک‌ها به رزمندگان وظیفه اجرای عملیات مهندسی و راه‌سازی و تأمین جانی نیروها را نیز بر عهده داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزرش ایسنا، پل‌سازی، اعم از پل‌های ثابت و شناور، از مهم‌ترین اقدامات مهندسی ستاد پشتیبانی و مهندسی جهاد سازندگی در جنگ بود. در جریان عملیات خیبر در اسفند ۱۳۶۲، ستاد پشتیبانی و مهندسی جهاد با همکاری وزارت صنایع سنگین اقدام به ابتکار بی‌سابقه‌ای زد و آن ساخت پل شناوری ۱۴ کیلومتری بر روی هور به منظور اتصال شط علی (ساحل شرقی هورالهویزه) به جزایر مجنون [۱] بود.

نظر به تعامل تنگاتنگ سپاه و جهاد سازندگی و تجارب ارزنده جهاد در زمینه ساخت پل، سپاه طراحی پروژه مزبور را به این نهاد واگذار کرد. پل خیبری در طول چند ماه ساخته و با رشادت جهادگران و رزمندگان در مدت زمان سه روز [۲] نصب شد و نقش بسیار مهمی را در پشتیبانی رزمندگان در خط شرق دجله و خط جزیره جنوبی مجنون و در نتیجه حفظ این جزایر ایفا نمود. ساخت و نصب این پل شناور (و پس از آن ساخت پل بعثت به عنوان مهم‌ترین اقدام پل‌سازی در طول جنگ)، اوج خلاقیت و نوآوری مهندسی کشور در طول دوران دفاع مقدس بود.

با وجود امتیازاتی که منطقه «هور» برای انجام عملیات جدید توسط ایران داشت، اجرای عملیات با محدودیت‌های گسترده‌ای نیز روبرو بود. چگونگی اجرای عملیات و پشتیبانی از آن موضوعی حیاتی برای موفقیت آن محسوب می‌شد. پس از انتخاب منطقه عملیات، از همان ابتدا مشخص بود که تخصص‌های فنی نقش و تأثیر اساسی و کلیدی در فرآیند و نتیجه عملیات دارند. به عقیده فرماندهان، اگر ما می‌توانستیم (با توجه به وضعیت طبیعی منطقه) پشتیبانی مداومی از نیروها داشته باشیم، امکان ماندگاری نیروها در منطقه متصرفی زیاد و مفید بود. با توجه به این حساسیت ساخت پل شناور از همان آغاز در اذهان فرماندهان و مسئولان جنگ به صورت جدی شکل گرفت و پیگیری شد [۳].

شناسایی منطقه هور و بررسی راه‌های نفوذ، ایجاب می‌کرد که واحدهای پشتیبانی و به خصوص واحد مهندسی برای تسهیل در رفت‌وآمد نیروها به منطقه و پشتیبانی سریع از آن‌ها به‌سرعت وارد عمل شود. این اقدامات می‌توانست هم از طریق راه‌های آبی و استفاده از قایق و هم از طریق جاده‌ای که از طلائیه (جدید و قدیم) گذشته و به اتوبان بصره-العماره می‌رسید صورت گیرد. اما از آنجا که استفاده از قایق و هلی کوپتر برای انتقال نیرو در آب‌های راکد هور در جریان عملیات و در درازمدت مشکلات فراوانی را ایجاد می‌کرد، لذا احداث پل شناور اجتناب‌ناپذیر بود [۴].

سردار دکتر حسین علایی، فرمانده قرارگاه نوح در عملیات خیبر، در خصوص دلایل ساخت پل شناور خیبری در جریان عملیات خیبر می‌گوید:«با طولانی شدن جنگ و مسلح کردن زمین توسط ارتش عراق، اجرای هرگونه عملیات جنگی نیاز به فعالیت‌های گستردة مهندسی داشت تا عقبه‌ها آماده شود و همچنین اقدامات در حین عملیات سازماندهی گردد. از حدود یک سال پیش از عملیات خیبر، جهاد سازندگی فعالیت خود برای آماده‌سازی عقبه‌های منطقه را شروع کرده بود.

گردان‌های پشتیبانی مهندسی جنگ جهاد سازندگی به نام‌های «امام‌علی»، «حرّ»، «حمزه»، «سیدالشهدا»، «موسی‌بن‌جعفر»، «امام رضا» و «مالک اشتر» خود را برای احداث خاکریزها و جاده‌های بین منطقه طلاییه تا «شط علی» آماده کردند. علاوه بر آن، کار طراحی و ساخت یک پل شناور به طول ۱۴ کیلومتر و به عرض ۳ متر و ۲ متر بالِ محافظ، بر عهده جهاد سازندگی بود. این پل بنا بود ارتباط بین جزیره مجنون و ساحل خودی را برقرار کند. »

این فرمانده دوران دفاع مقدس در خصوص نقش شهید مهندس بهروز پور شریفی در طراحی و ساخت این پل خیبر توضیح می‌دهد:«مهندس بهروز پور شریفی (فرمانده مهندسی رزمی جهاد سازندگی) با ارائه طرحی توانست پل معلقی را بسازد که سریع نصب شود. این پل را از طریق فشردن یونولیت‌ها و انداختن یک ورق فلزی عاج‌دار بر روی آن‌ها در کارخانه‌های کشور ساختند.

مهندس شریفی جعبه‌هایی را با نبشی آهنی به شکل قوطی کبریت و به طول ۲/۵ متر و عرض ۲ متر و ارتفاع ۴۰ سانتی‌متر طراحی کرد تا یونولیت فشرده را در درون آن‌ها جا دهد. با پیوند این جعبه‌ها به یکدیگر پلی به طول ۱۴ کیلومتر و عرض ۴ متر احداث شد. این پل برای عبور خودروهای سبک در حین عملیات خیبر مناسب بود و توانست مشکل تردد رزمندگان را پس از پایان عملیات خیبر حل کند. [۵]»

شهید مهندس بهروز پور شریفی

در واقع مهندس پور شریفی در سفرهای متعددی که به هورالعظیم داشت، درصدد پاسخ به این سؤال بود که اگر قرار باشد که روزی رزمندگان اسلام از این آبگیر بزرگ عبور کنند، چه باید کرد؟ ایده ساخت پل خیبری از همین جا جرقه خورد و پلی به ابعاد ۳×۵ با سطحی مقاوم از پروفیل و محفظه‌ای از پلی اورانان فوم که فایبر گلاس پوشیده بود، برای آب‌های با سرعت حداکثر ۲ متر بر ثانیه، با تناژ ۶ تن ساخته شد. هر قطعه این پل ۱۲۰۰ کیلوگرم وزن داشت. سبک بودن پل، ویژگی مهمی بود که در لحظات بحرانی جنگ قابل توجه بود. مهندس حاج بهروز همه محاسبه‌های لازم را از قبیل نیروهای وارد بر پل و اتصال‌ها را خود به اتمام رسانید و برای دفع نیروهای خطرآفرین احتمالی، پیش‌بینی‌های مقدور را انجام داد. پل‌های خواسته شده در مدت لازم ساخته شد [۶].

نصب پل خیبر در روز جمعه ۲۶/ ۱۲/ ۱۳۶۲ به پایان رسید و استفاده از آن آغاز شد. این پل بین جزیره شمالی مجنون و ساحل «هورالهویزه» نصب شد. مزیت پل خیبر آن بود که با بالا و پایین رفتن آب هور، آن هم بالا و پایین می‌رفت. از سوی دیگر چنانچه هواپیماها یا آتش دشمن هر قسمت از پل را منهدم می‌کرد، رزمندگان جهاد سازندگی بلافاصله آن را بازسازی می‌کردند. این پل را ظرف ۸ ماه در کارخانه‌های مختلف کشور ساختند و تنها ظرف چند روز نصب کردند. انتقال قطعات پیش‌ساخته این پل عظیم از کارخانه‌های وزارت صنایع سنگین به منطقه عملیاتی، خود یک عملیات عظیم حمل‌ونقل بود [۷].

در حقیقت این پل که از قوطی‌هایی تو خالی به طول ۲.۵ متر و عرض ۲ متر و ارتفاع ۴۰ سانتی‌متر ساخته شده و با یونولیت‌هایی داخلشان پر شده بود، امکان عبور خودروهای سبک با سرعت ۲۰ کیلومتر در ساعت و پشتیبانی از جزایر را فراهم می‌نمود. البته از آنجا که پس از احداث جاده سیدالشهداء (ع) دیگر نیازی به پل خیبر نبود، پل خیبر جمع‌آوری شد. استفاده از چنین پلی با چنین طولی در تاریخ جنگ‌ها بی‌سابقه بو د و ساخت این پل نشانگر خلاقیت و ابتکار بی‌نظیری بود که در عرصه‌های مختلف جنگ تحمیلی شکوفا شد. توفیق در این عرصه، فرماندهان سپاه را بر آن داشت، تا مهندسی رزمی سپاه را پرورش و به سمت‌وسوی سازمانی هوشمند سوق دهند.

باید یادآور شد فعالیت ستادهای پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد سازندگی در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بسیار دامنه گسترده بوده است. این ستادها در شهرها در امر جمع‌آوری کمک‌های مردمی فعال بودند و در جبهه‌ها علاوه بر رساندن این کمک‌ها به رزمندگان وظیفه اجرای عملیات مهندسی و راه‌سازی و تأمین جانی نیروها را نیز بر عهده داشتند. از مهم‌ترین اقدامات پشتیبانی و مهندسی جنگ جهاد در طول جنگ فعالیت‌های فنی و مهندسی و اجرای عملیات‌های مهندسی نظیر جاده‌سازی، پل‌سازی، سنگرسازی و احداث خاکریز بود. جهادگران پیش از شروع عملیات می‌کوشیدند موانع طبیعی‌ای را که بر سر راه رزمندگان بود برطرف کرده، و در حین عملیات نیز اقدامات متعددی انجام می‌دادند که در پیشبرد امور نقش مؤثری داشت. [۸]

منابع:

[۱]. حسین اردستانی، جهاد سازندگی در جنگ تحمیلی (سرمقاله)، فصلنامه نگین ایران، شماره ۵۱.

[۲]. محمد درودیان، خرمشهر تا فاو، تهران: مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ، چاپ پنجم، ۱۳۷۸، ص ۸۷.

[۳]. مهدی خداوردی، طراحی و ساخت پل خیبری، فصلنامه نگین ایران، سال ششم، شماره ۲۴، بهار ۱۳۷۸، ص ۸۳.

[۴]. همان.

[۵]. حسین علایی، روند جنگ ایران و عراق، جلد ۲، تهران: نشر مرز و بوم، ۱۳۹۱، ص ۵۵.

[۶]. همان.

[۷]. پل خیبر را چه کسی ساخت، سایت مشرق، ۷ اسفند ۱۳۹۱.

[۸]. پشتیبانی و مهندسی جهاد در جنگ به روایت تصاویر، فصلنامه نگین ایران، شماره ۵۱.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام پل سازی صنعت دفاعي عملیات خیبر مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس هفته دفاع مقدس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۱۵۴۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری رویداد صدرا در دانشگاه آزاد خرم‌آباد با بیش از ۳۰ واحد تولیدی و صنعتی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناروی آنا،‌ نخستین نمایشگاه رویداد صدرا با حضور داریوش جاوید معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد اسلامی، جمعی از مدیران، مسئولان، صاحبان صنایع و با شرکت بیش از ۳۰ واحد تولیدی و صنعتی خرم‌آباد در مراسمی افتتاح شد.

داریوش جاوید معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد اسلامی در این مراسم با اشاره به سند تحول و تعالی دانشگاه که بر اساس سه محور کاربردی، ۱۰ بسته کاری و بیش از ۶۰۰ راهکنش تنظیم شده، اظهار کرد: همه اقداماتی که در این دانشگاه اتفاق می‌افتد مبتنی بر سند تحول و تعالی دانشگاه است؛ چراکه اگر این سند تحول و نگاه مدبرانه رئیس دانشگاه، هیئت رئیسه و همه اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی نبود و سیر نزولی تعداد دانشجویان در این دانشگاه ادامه می‌یافت، دانشگاه نمی‌توانست نقش تأثیرگذار خود را در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایفا کند.

وی افزود: یکی از بسته‌های کاری که در ذیل سند تحول و تعالی تعریف شده بحث اشتغال دانشجویان بوده؛ بنابراین تلاش شده که محیط را به‌گونه‌ای فراهم کنیم که دانشجو بتواند در حین تحصیل دروس خود را به‌صورت عملی با حضور در محیط واقعی کار فراگیرد در همین راستا طرح صدرا در حال اجراست.

معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرد: طرح صدرا سه ضلع دارد. دانشگاه، دانشجو و صنعت؛ که با اجرای آن صنعت از یک نیروی جوان پا به کار و دانش علمی و فنی دانشگاه بهره می‌برد از طرف دیگر دانشجو در کنار دروس تئوری و نظری خود مهارت لازم را برای ورود به بازار کار فرامی‌گیرد و دانشگاه نیز به مسئولیت اجتماعی خود درباره رفع مشکل اشتغال جوانان عمل می‌کند.

مأموریت‌های دانشگاه متناسب با شرایط و زمان تنظیم می‌شود

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی استان لرستان نیز گفت: دانشگاه مأموریت‌های خود را متناسب با شرایط و زمان تنظیم می‌کند و امروز نیز دانشگاه مأموریت خود را حل مسئله در سطح جامعه تعریف کرده است.

محمدرضا جابرانصاری ادامه داد: دانشگاه امروز نگاه مسئولانه‌ای نسبت به جامعه دارد و برخلاف گذشته که مأموریت خود را کارآموزشی می‌دانست و در نهایت افرادی را فارغ‌التحصیل کند خود را در قبال آنچه در جامعه اتفاق می‌افتد مسئول می‌داند. در برنامه تحولی که در سال‌های اخیر در سند تحول و تعالی دانشگاه تعریف شده اعتقاد بر آن بوده که اگر دانشگاه نتواند به حل مسائل جامعه کمک کند رسالت خود را به‌درستی انجام نداده؛‌ بنابراین با اجرای طرح‌هایی مانند پویش و صدرا به دنبال پر کردن شکاف‌های بین جامعه، دانشگاه و صنعت است.

وی بیان کرد: از سویی سازمان‌ها، شرکت‌ها و صنایع به شدت به دنبال نیروی متخصص می‌گردند و بعضاً در خیل فارغ‌التحصیلان نمی‌توانند گزینه‌های مناسب خود را پیدا کنند از دیگر سو شاهد آمار بالای بیکاری در قشر تحصیل‌کرده هستیم که این نشان می‌دهد جایی از کار اشکال دارد. به همین دلیل دانشگاه آزاد اسلامی با اجرای طرح پویش به دنبال آن است که شرایطی مهیا کند و دانشجویان علاوه بر بحث‌های علمی و نظری که در کلاس‌ها می‌آموزند با حضور در محیط واقعی و عملی کار نیز مهارت لازم را برای ورود به عرصه کار پیدا کنند که نتیجه آن تربیت نیروی باکیفیت و ماهر برای ورود به صنعت و عرصه جامعه خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آغاز کار رویداد صدرا در دانشگاه آزاد خرم‌آباد با حضور ۳۰ واحد تولیدی
  • برگزاری رویداد صدرا در دانشگاه آزاد خرم‌آباد با بیش از ۳۰ واحد تولیدی و صنعتی
  • ساخت گونه ای جدید و بسیار خطرناک از ویروس ابولا توسط دانشمندان چینی
  • نمایشگاه بیست‌وهشتم نفت، فرصتی برای پشتیبانی از تولید داخل و دانش‌بنیان‌ها
  • ورزشگاه تیم جدید لیگ برتر ایران ؛ لُر آره‌نا
  • ساخت پیشرفته‌ترین سلاح‌ و سامانه‌های کشف و شناسایی در پدافند
  • نام جدید ورزشگاه خیبر خرم آباد؛ «لُر آره‌نا»!
  • «برمودا» قابلیت ساخت فصل‌های متعدد را دارد
  • فصل‌های بعدی «برمودا» ساخته می‌شود
  • ناسا هر ساعت تمام آلاینده‌های هوا را اندازه‌گیری می‌کند